Ник:
Пароль:
Статьи о макраме
Художник Захарченко Дмитро Панасович
5

Захарченко Дмитрий Панасович 

Что творчество?

Клубочек ниток взять

Переплести спокойно и неброско,

Чтоб красоту понять,

Не нужно знать,

А нужно чувствовать –

Всё в жизни очень просто!

 

 Александр Гладков

 

 Эти стихи передала мне Гавранек Алевтина, написанные на тетрадном листке. А еще подарила календарь - раритет за 1990г. Как вы понимает, мы не календарную сетку будем рассматривать, а фото, которые были использованы для оформления календаря.



Именно в девяностых, я постигала искусство макраме и скупала все, где было хоть что то о макраме написано. В то время, этот календарь, я на прилавках не встретила. И я рада, что мы, все таки с ним встретились и у меня есть возможность показать его скан вам! Улыбаюсь

В промежутках между сканированными фотографиями, я даю оригинал текста, об авторе макраме работ. Автор украинского текста Микола Зінковський.

Любуйтесь и наслаждайтесь!

 

"Творчість українського художника Дмитра Панасовича Захарченка - то явище незвичайне. В його діяльності несподівано поєднуються два пласти художньої свідомості, які ми звичайно різко розмежовуємо: у сучасне професійне мистецтво з його інтелектуальністю і жадобою самовираження вливається струмінь мистецтва народного, стихійно - несвідомого, заснованого на художньо - генетичній спадкоємності.

 

макраме Захарченко Дмитрий Панасович

 

макраме Захарченко Дмитро Панасович

 

Ось так оцінили самобутній талант визнаного на Україні майстра макраме московські мистецтвознавці Людмила Румянцева та Ольга Шапошникова, представляючи його творчий доробок читачам всесоюзного щомісячника «Декоративное искусство СССР». Небагато часу минуло відтоді, та схвальних відгуків фахівців, відвідувачів виставок, просто людей, що мимоволі у концертних залах, Будинках творчості, кафе зустрічаються з працею Дмитра Панасовича, вже не перелічити.

 

макраме панно

 

Мистецтво, уподобане художником від щедрих на таланти полтавчан, вабить і хвилює всіх: і літніх, і тих, хто щоранку переступає поріг школи. «Ви - конопляний рицар, Майстре», - вигукнула десятикласниця Женя Рубінова, сповнена подиву від неповторної краси композиції «Клітка золота – птиця –діва». Комусь може видатися дивним вислів юної поклонниці безмежно фантастичного хисту Захарченка: чому майстер — конопляний рицар? Ні, дівчина анітрохи не схибила. Користується художник небагатобарвною палітрою, двох - трьох відтінків природного кольору коноплі та льону вистачає йому, щоб полонити серце і повести за собою в царину ніким ще до кінця не звіданої людської міфічної мислі.

 

 макраме панно

 

У чому чаруюча таїна речей, подарованих нам руками і уявою Захарченка? Насамперед у тему, що він застерігає від байдужості, вчить вдивлятися у красу, леліяну природою, вчить бачити отой первоцвіт землі, що, як тільки-но біла пелена пробіжить струмочками, зігріється грунт, пробивається темно-зеленим пагінцем до сонця, а згодом напоєний дощами, випробуваний вітрами, спекотними літніми днями преображається в міцні плоскінь і матірку - чоловічі й жіночі волокна конопель. Вдивіться лише у них, і ви, як і я, впіймаєте оте звабливе світло сірого шпагату,— через плетиво створених візерунків промовляє до нас майстер.

 

художественное макраме

 

Фахівці знають не один десяток людей, які пробують в'язати на перший погляд нескладні, геометрично правильні вузлики. Проте серед них найколоритнішою творчою постаттю нині визнають Дмитра Захарченка.

 

макраме композиции

 

Годинами затримуються люди біля його напрочуд дивовижного рукоділля. І що не витвір, то нові, зовсім не схожі на попередні, образи.

 

макраме маски

 

Є в них щось реальне (пташине гніздо, черепашка) і водночас запозичене із світу міфічного, уявленого автором на основі спостережень, глибоких знань народного епосу.

 

художественное макраме

 

Вони надихають на романтичні роздуми, повертають у босоноге росяне дитинство, що не раз п'янило трунком різнотрав'я. Застерігають нас від зради отчому дому («Пташка й пташеня»), оживляють історію образами князя Ігоря і княгині Ольги (гобелен «Стародавня Русь» у кафе «Хрещатик» у Києві), налаштовують то на мінорний, то на мажорний лад душу (гобелен «Музика» у Будинку творчості композиторів у Кичеєвому).

 

макраме работы

 

І, незважаючи на різнобічність тематики, всі роботи мають дуже важливу особливість - вони внутрішньо наснажені, настроюють на спілкування, а значить, діють. Цим і різняться від прибалтійських, польських гобеленів, яким характерні замкнута образна структура, абстраговано відволікаючий стиль.

 

макраме композиции

 

макраме панно

 

Більшість вміщених у цьому виданні творів митця знаходяться у Музеї етнографії та художнього промислу Львівського відділення ІМФЕ ім. М. Т. Рильського АН УРСР. Частина є власністю автора. Знаменно, що куплений вами календар на щасливий 1990 рік містить три ще ніким не бачених роботи Дмитра Захарченка і є спробою зібрати в одне видання краще з його творчого надбання.

 

Микола Зінковський"

 

Идите по ссылке, если хотите рассмотреть работы поближе.

 

С уважением, Катерина.


z-wave

Z-Wave является запатентованным беспроводным протоколом связи, разработанным для домашней автоматизации, в частности для контроля и управления на жилых и коммерческих объектах. Технология использует маломощные и миниатюрные радиочастотные модули, которые встраиваются в бытовую электронику и различные устройства, такие как освещение, отопление, контроль доступа, развлекательные системы и бытовую технику.

 
egogo (Guest)
Добавлено 04.04.2013 00:27:32 Комментарий: 1
egogo (Guest)

Ничего себе мужик плетет, я думала только женщинам хватает терпения)))

Спуститься к концу Подняться к началу
 
Вы не можете отправить комментарий анонимно, пожалуйста войдите или зарегистрируйтесь.

Информация


Добро пожаловать,
Guest

Регистрация или входРегистрация или вход
Потеряли пароль?Потеряли пароль?

Ник:
Пароль:

ПользователейПользователей:0
Поисковых ботовПоисковых ботов:2
ГостейГостей:1

ОбновитьПодробнееВсегоВсего:3